Adresa: Piața 1848 nr. 3, Blaj, 515400, jud. Alba

Telefon: 0258 711904
E-mail: lsvblaj@yahoo.ro

Facebook: liceulsfantulvasile.blaj

Scurt Istoric

Liceul Teologic Greco-Catolic „Sfântul Vasile cel Mare” din Blaj este astăzi mlădiță tânără crescută după o jumătate de veac dintr-un bătrân și falnic copac retezat cu cruzime de la rădăcină de regimul comunist instaurat în România în anul 1948.

Liceul Teologic Greco-Catolic „Sfântul Vasile cel Mare își are rădăcinile în Școlile Blajului care sunt cele mai vechi şcoli sistematice de un grad mai înalt cu predare în limba română din Transilvania, deschise în anul 1754 de către episcopul Petru Pavel Aron.

În secolul al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, liceul de la Blaj se numea Gimnaziul Superior având o serie de renumiți profesori precum: Ioan Antonelli, Ioan Micu Moldovan, Nicolae Solomon, Basiliu Rațiu, George Rațiu, Dr. Ioan Rațiu, Alexandru Grama, Aron Papiu, Alexiu Viciu, Ioan Fekete Negruțiu, Augustin Bunea, Vasile Hossu, Vasile Suciu, Alexandru Ciura, Flaviu C. Dumșa, Alexandru Borza.

Începând cu anul 1920 Gimnaziul Superior primeşte titulatura de Liceul „Sfântul Vasile cel Mare”, după numele ordinului călugăresc căruia îi aparţineau călugării profesori. În perioada interbelică la Liceul „Sfântul Vasile cel Mare” au predat o serie de profesori precum: Coriolan Suciu, Iuliu Maior, Gheorghe Barbu, Ștefan Manciulea, Nicolae Comșa, Ioan Vultur, Sigismund Toduță.

Interzicerea Bisericii Române Unite cu Roma de către autorităţile comuniste în octombrie 1948 a însemnat o grea lovitură pentru Blaj, deoarece întreaga elită intelectuală a fost arestată şi dispersată, iar școala noastră desființată.

Ca o punte de legătură cu realizările culturale din trecut, Liceul Teologic Greco-Catolic „Sântul Vasile cel Mare” îşi reia activitatea la 1 septembrie 1998 în aceeaşi clădire cu clase de învățământ liceal, în anul şcolar 2006-2007 se inițiază ciclul gimnazial, în anul școlar 2007-2008 a fuzionat cu Școala Surâsul Copiilor, instituție particulară acreditată cu clasele I-IV și în 2014 cu grădinița cu același nume.

Derulează în sus
Sari la conținut